Og hvorfor skal jeg komme på en workshop eller forløb i bevidst vejrtrækning for at lære at få en optimal vejrtrækning?

Diafragma er din åndedrætsmuskel. Den er også kaldet dit mellemgulv. Åndedrætsmusklen er en kuppelformet muskel som er placeret inde under dine ribben. Musklen hæfter på de nederste brysthvirvler og de øverste lændehvirvler.

Når du trækker vejret ind gennem næsen og ilten passerer ned i dine lunger presses diafragma som et stempel ned over bughulen. Diafragma udvides til siderne og bagved ryggen og når du ånder ud igen falder musklen på plads igen. Udover at musklen er vigtig for din vejrtrækning masserer den dine organer og tarme under dens arbejde.

Desværre er der mange mennesker, der ikke trækker vejret optimalt. Nogle mennesker har misforstået teknikken og mennesker med stress i hverdagen, har det med at trække vejret i brystet fremfor helt ned i maven til bunden af lungerne. Uanset, vil en ineffektiv vejrtrækning påvirke din åndedrætsmuskel. Den vil blive doven og spændt og dette kan blandt andet medføre spændinger i nakke, skuldre og lænd.

Din kropsholdning er yderst vigtig for, at din vejrtrækning fungerer optimalt. Det mest hensigtsmæssige er at din åndedrætsmuskel sidder nogenlunde lige over for din bækkenbund. Mange mennesker har enten tendens til at svaje meget og andre til at have trukket brystkassen ind. Begge holdninger er lige dårlige og vil skabe problemer for din åndedrætsmuskel. Når du omvendt har en ret holdning, vil du helt automatisk gøre bruge af dine core muskler, som går ind og stabiliserer din rygsøjle. Du kan prøve at betragte dig selv i spejlet. Har du et naturligt svaj? Måske svajer du for meget og det vil se ud som om du har en fremskudt brystkasse. Måske er du nærmest flad hen over ryggen og måske har du en flad bagdel.

I bevidst vejrtrækning arbejder vi med at optimere vejrtrækningen. Udover at anvende forskellige åndedrætsteknikker, udøver vi forskellige øvelser, som går ud på at (gen-)skabe kontakt til diafragma og psoas, at smidiggøre musklerne og gøre dem mere fleksible. Derudover er der også øvelser for rygsøjlen som skal kunne bevæge sig frit.

Jeg omtaler psoas-musklen i dette opslag på min blog.

Vil du med på næste workshop eller kunne du tænke dig at starte forløb hos Åndedrag? Jeg vil glæde mig til at træne med dig og har du spørgsmål til træningen, er du velkommen til at kontakte mig på mobil 27 21 17 65 eller mail mette@åndedrag.dk